Cada dimarts, amb el grup de noies i nois del PPT Escola Alba, estem creant un Diari de Fotos. A través de diferents reptes mensuals, anem aprenent a fer (més) bones fotos amb el nostre mòbil i enfortim les destreses en l’ús de les xarxes socials.
Aprofitant aquest temps de confinament, em proposo d’obrir el repte a totes les persones participants del gòTIC Ajuntament de Tàrrega, i per extensió, a qualsevol persona d’arreu que se senti convidada a participar-hi!
El repte que et proposem
Fes una fotografia original amb el mòbil, integrant-hi el que veus des de la finestra de casa teua i comparteix-la a les xarxes socials amb les etiquetes #joemquedoacasa i #acasaambelgòTIC i mencionant el nostre compte @gotictarrega
(Ens trobaràs a Facebook, Twitter i Instagram. També pots enviar-nos-la a través del correu gotic@tarrega.cat)
Alguns bons consells
Els vidres suposen un gran repte per als fotògrafs, ja que poden presentar alguns contratemps o dificultats. Bàsicament l’enlluernament, els reflexos i les refraccions. Et proposem aprendre a evitar-los o a integrar aquests efectes, obtenint uns resultats més creatius.
1. Obre la finestra.
Evident. No? Si pots obrir la finestra -tingues present que pots trobar-te en situacions que no sigui possible-, no t’ho pensis ni un segon, obre la finestra i fes-la sense vidres.
2. Desactiva el flaix automàtic.
Si no ho fas i les condicions de llum són insuficients, es dispararà provocant un fort reflex de llum, fent que no es vegi l’exterior de la finestra.
3. Utilitza l’enfocament manual.
Si enfoques automàticament, la càmera pot confondre’s i enfocar a la finestra (element proper) i no al paisatge que es veu a través seu (element llunyà), quedant la foto completament borrosa.
L’aplicació que utilitzes, segurament inclou el paràmetre d’enfocar a l’infinit. Generalment, està representat amb el símbol infinit.
![Screenshot_20170414-112721-600x338[1]](https://joemquedoacasa.files.wordpress.com/2020/03/screenshot_20170414-112721-600x3381-1.png?w=750)
4. Acosta’t al vidre.
Si estàs de sort i fa solet, probablement hi haurà un fort contrast entre la llum de l’interior de l’habitació i la de l’exterior. Això pot afectar a la bona exposició de la foto o provocar que aparegui reflectida la teua silueta o la de les persones que hi ha al teu voltant. Com més t’apropis a la finestra, més es desenfocarà la seva superfície.
5. Neteja la finestra per dins (i per fora)
Pren-te un moment per inspeccionar la finestra i netejar les ditades o la brutícia, amb l’ajuda d’un drap.
6. Evita la llum directa del Sol.
Si el sol cau de ple damunt del vidre, enlluerna i fa els defectes propis del vidre (pols, ratllades…) Analitza les hores de llum per saber quan no hi toca directament i aprofita-les per les teves fotos.
7. Dispara en paral·lel al vidre.
Situa’t enfront de la finestra, amb un angle de 90 graus. Així evitaràs l’efecte prisma en rebotar la llum sobre el vidre, que fa aparèixer fantasmes o halos estranys a la imatge.
També hi ajuda el fet de fer les fotos en horitzontal.
8. Apaga els llums.
Si optes per fer fotografia nocturna a través d’una finestra, cal que l’interior de l’estança que “t’acull” estigui el més fosc possible. Així mateix, allunya de la finestra tots els objectes brillants o de colors clars, que puguin reflectir-s’hi.
9. Ara, si vols, fes tot el contrari.
Les normes hi són per trencar-les. Els reflexos també poden resultar molt atractius i una finestra pot ser l’eina perfecta per combinar-los dins de la teua fotografia. Sigues creativa. Experimenta i prova. Segur que els resultats poden ser sorprenents!